2. redni volilni zbor članov Zveze

4. 4. 2019

Na 2. rednem volilnem zboru članov Zveze na Ponikvah pri Trebnjem na ekološki kmetiji Kukenberger se je zbralo 80 članov Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije.

V nedeljo, 24.3.2019 ob 12. uri smo se na sončno nedeljo ekološki kmetje  iz cele Slovenije najprej ogledali ekološko kmetijo Kukenbergerjevih, nadaljevali ob degustaciji ekoloških sirov, namazov in jogurtov in predstavitvijo kmetije. Mladi gospodar Toni nam je s pomočjo družinskih članov na zanimiv način prikazal razvoj kmetije iz  konvencionalne v ekološko preusmeritev. Prijazen sprejem Kukenbergerjevih in z vsemu videnemu in okušenemu smo se prepričali, da imamo v Sloveniji dobre primere praks v ekološkem kmetijstvu. O tem se je lahko prepričala tudi osrednja gostja našega zbora  ga. Sonja Jurcan iz MKGP.

Nadaljevali smo z delom zbora članov. Predsednica je Zveze preko slajdov kronološko prikazala delovanje Zveze v letu 2018. Kljub majhnim finančnim sredstvom je bilo opravljeno veliko dela. Največ napora smo vložili v  utemeljevanje pomembnosti  ekološkega kmetijstva za Sloveniji, kajti kar nekaj let je bilo ekološko kmetijstvo s strani ministrstva zapostavljeno. Člani so izrazili veliko nezadovoljstvo nad delovanjem JSKS. Drastično pomanjkanje specialistov svetovalcev za ekološko kmetovanje je pripomoglo k prepočasnemu razvoju ekološkega kmetijstva v Sloveniji, kar se dogaja še sedaj, po 20. letih začetkov ekološkega kmetijstva pri nas. Člani si želijo bolj ciljna obvezna izobraževanja za ukrep EK, predstavitev dobrih praks in tematska predavanja.

Poročilo o delu, finančno poročilo, poročilo NO in ČR smo soglasno potrdili.

V Zvezo so se včlanili člani SV Slovenije.

Sledile so redne volitve v organe Zveze. Dosedanja predsednica se je zahvalila za sodelovanje v prejšnjem mandatu in predlagala, da vodenje prevzamejo mladi. Poudarila je, da je potrebno žrtvovati ogromno časa za uspešno delo, ki ga en sam na dolgi rok ne zmore, saj je v preteklem mandatu pogrešala več konkretnega sodelovanja. 

Upravni odbor Zveze sestavljajo:

 1. Marija Marinček, predsednica (ZEK DPBK)
 2. Tomaž Habjan, podpredsednik (Deteljica)
 3. Danica Pavlič (Gorenjska)
 4. Dominika Klavž Deteljica)
 5. Vlado Munda  (EKO Istra)
 6. Klemen Mlečnik (SV Primorska)
 7. Simon Valentan (SV Slovenija)

Častno razsodišče sestavljajo:

 • Božidar Resnik (ZEK DPBK)
 • Stanka Pretnar (S Primorska)
 • Irena Vrhunc (Gorenjska)

Nadzorni odbor Zveze sestavljajo:

 1. Stane Bergant (Gorenjska)
 2. Marija Bončina (S Primorska)
 3. Bojan Pavlin (ZEK DPBK)
 4. Mesojednik Franc (Deteljica)
 5. Boris Uranjek (SVS)

Tajnica Zveze: Ivanka Repinc

Vsi člani so bili potrjeni soglasno.

Manj soglasni smo bili pri višini članarine. S povišanjem članarine se niso strinjali člani Deteljice. Razprava je pokazala, da če hočemo biti učinkoviti pri svojem delu, potrebujemo zadostna sredstva za delovanje organov Zveze. Povišana članarina je bila sprejeta z večino.

Zveza  si je za naslednje dve leti  zadala obsežen program dela. Organizirali smo 2. Posvet v DS, ki je bil dobro obiskan, nadaljujemo z aktivnimi pripravami na sejme, dvodnevno ekskurzijo načrtujemo v Francijo. Veliko dela nas čaka pri usklajevanju EKO generične promocije, sodelovanju v odborih MKGP, prizadevamo si za hitrejši razvoj ekološkega kmetijstva v Sloveniji. Dvig samooskrbe z lokalno pridelano ekološko hrano je prioritetna naloga Zveze, da bodo otroci, mladi v šolah in vrtcih, ter starejši v domovih uživali več  zdrave hrane. Pripravljamo stališča skupne kmetijske politike po letu 2021. In še veliko ostalih tekočih del in sprotnih usklajevanj je potrebno za uspešno delovanje.

Čaka nas res veliko dela, zato k sodelovanju vabimo vse ekološke kmete, da s svojimi stališči, izkušnjami pomagate k izboljšanju stanja ekološkega kmetijstva v Sloveniji.

Seveda brez razumevanja in pomoči ministrstva za kmetijstvo ne bo šlo. Osrednja  gostja Zbor članov Zveze  ga. Sonja Jurcan je dejala, da država vabi in priznava Zvezo kot reprezentativnega partnerja na področju ekološkega kmetovanja, zato si nadejamo boljšega sodelovanja z ministrstvom.

Zbor članov smo zaključili z druženjem ob hrani in pijači.

 

 

Kontaktirajte nas

Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije
Ovsiše 55
4244 Podnart
041/556 211
alesfister@gmail.com

Uradni podatki

Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije
Ovsiše 55
4244 Podnart
ID za DDV: 11091681
IBAN: SI56 6100 0001 8393 002 (Delavska hranilnica d.d.)

Sledite nam