ZAKLJUČKI POSVETA ’’ Od kod izhajajo prednosti lokalne ekološke hrane za zdravje in uspešen razvoj otrok & pristopi za večjo vključevanje na jedilnike v vrtcih in šolah ?’’, Ljubljana, 11.6.2024
IZHODIŠČA: ❖ Organizirana prehrane za otroke in mlade v vrtcih in osnovnih šolah, ki ima v Sloveniji že dolgoletno tradicijo, je izredno pomembna pridobitev in potencial, ki je v Evropi bolj izjema kot pravilo. Ker znotraj le-te poteka vse večji delež prehrane otrok in mladih, še zlasti zdrave prehrane in še zlasti za otroke iz socialno šibkejših skupin, si morajo vsi akterji države in družbe prizadevati za njeno ohranitev ter nadaljnje izboljšave;
❖ Zdrava šolska prehrana otrok in mladostnikov, s posebnim poudarkom na deležih in kvaliteti lokalne (ekološke) hrane, ki jo predpisuje Uredba o zelenem javnem naročanju (UZJN), ima glede na rezultate slovenskih in tujih raziskav izjemen pomen za dolgoročno zdravje in razvoj otrok, kot tudi velik vpliv na vzgojo in izobraževanje glede zdravih trajnostnih prehranskih navad otrok, njihovih družin in celotne družbe;
❖ Organizirana prehrane za otroke v vrtcih in šolah v Sloveniji z doseganjem vsaj iz ciljev UZJN glede postrežene hrane je glavni instrument za vsaj minimalne doseganje enakopravnosti vseh otrok za zdravo prehranjevanje in prehransko vzgojoizobraževanje, s tem pa enakopravne možnosti za zdrav in uspešno razvoj in življenje v okvirih Slovenije kot Evrope*, ne glede na njihovo (socialno) ozadje. Znižanje teh ciljev bi pomenilo, da se še zlasti otroke, dolgoročno postavlja v neenakopraven položaj; *Obrazložitev: ekološka hrana ima vrst pozitivnih učinkov na zdravje in razvoj. Vključenost ekološke hrane vpliva prisotnost pozitivnih elementov (npr. antioksidantov) oz. odsotnost negativnih (pesticidi, aditivi, antibiotiki), kar med drugim znatno pozitivno vpliva glede možnosti obolenj in uspešnost zdravljenj, razvoj kognitivnih sposobnosti in telesno odpornost. V kolikor se tega ne bo zagotavljalo vsaj v vrtcih in šolah, še posebno za socialno šibkejše, bodo imeli veliko slabše možnosti zdravega telesnega in duševnega razvoja življenju napram drugim sovrstnikom v Sloveniji iz socialno boljše situiranih okolij ter s tem potencialno bolj kvalitetno prehrano. Enako ali še bolj to velja za njihove enakopravne možnosti napram otrokom v številnih evropskih državah. V vrtcu v mestu Beljak imajo otroci malico z 60 % ekološke hrane, v vseh vrtcih in šolah mesta Rim imajo že 20 let 100% ekološko hrano, ..
❖ Lokalna ekološka hrana otrok ima številne prednosti na področjih dolgoročne krepitve zdravja in zmanjševanja obolevnosti, zmanjša negativnih vplivov na ključne elemente okolja in podnebne spremembe, daje širše možnosti za uspešen razvoj uspešnih posameznikov ter krepi položaj lokalnih pridelovalcev hrane in ekološkega kmetovanja, s tem pa trajnostno prehranske samooskrbe oz. prehranski sistem z manjšimi negativnimi posledicami in stroški za družbo.