Aktualno

ZAKLJUČKI POSVETA ’’ Od kod izhajajo prednosti lokalne ekološke hrane za zdravje in uspešen razvoj otrok & pristopi za večjo vključevanje na jedilnike v vrtcih in šolah ?’’, Ljubljana, 11.6.2024

IZHODIŠČA: ❖ Organizirana prehrane za otroke in mlade v vrtcih in osnovnih šolah, ki ima v Sloveniji že dolgoletno tradicijo, je izredno pomembna pridobitev in potencial, ki je v Evropi bolj izjema kot pravilo. Ker znotraj le-te poteka vse večji delež prehrane otrok in mladih, še zlasti zdrave prehrane in še zlasti za otroke iz socialno šibkejših skupin, si morajo vsi akterji države in družbe prizadevati za njeno ohranitev ter nadaljnje izboljšave; 

❖ Zdrava šolska prehrana otrok in mladostnikov, s posebnim poudarkom na deležih in kvaliteti lokalne (ekološke) hrane, ki jo predpisuje Uredba o zelenem javnem naročanju (UZJN), ima glede na rezultate slovenskih in tujih raziskav izjemen pomen za dolgoročno zdravje in razvoj otrok, kot tudi velik vpliv na vzgojo in izobraževanje glede zdravih trajnostnih prehranskih navad otrok, njihovih družin in celotne družbe; 

❖ Organizirana prehrane za otroke v vrtcih in šolah v Sloveniji z doseganjem vsaj iz ciljev UZJN glede postrežene hrane je glavni instrument za vsaj minimalne doseganje enakopravnosti vseh otrok za zdravo prehranjevanje in prehransko vzgojoizobraževanje, s tem pa enakopravne možnosti za zdrav in uspešno razvoj in življenje v okvirih Slovenije kot Evrope*, ne glede na njihovo (socialno) ozadje. Znižanje teh ciljev bi pomenilo, da se še zlasti otroke, dolgoročno postavlja v neenakopraven položaj; *Obrazložitev: ekološka hrana ima vrst pozitivnih učinkov na zdravje in razvoj. Vključenost ekološke hrane vpliva prisotnost pozitivnih elementov (npr. antioksidantov) oz. odsotnost negativnih (pesticidi, aditivi, antibiotiki), kar med drugim znatno pozitivno vpliva glede možnosti obolenj in uspešnost zdravljenj, razvoj kognitivnih sposobnosti in telesno odpornost. V kolikor se tega ne bo zagotavljalo vsaj v vrtcih in šolah, še posebno za socialno šibkejše, bodo imeli veliko slabše možnosti zdravega telesnega in duševnega razvoja življenju napram drugim sovrstnikom v Sloveniji iz socialno boljše situiranih okolij ter s tem potencialno bolj kvalitetno prehrano. Enako ali še bolj to velja za njihove enakopravne možnosti napram otrokom v številnih evropskih državah. V vrtcu v mestu Beljak imajo otroci malico z 60 % ekološke hrane, v vseh vrtcih in šolah mesta Rim imajo že 20 let 100% ekološko hrano, .. 

❖ Lokalna ekološka hrana otrok ima številne prednosti na področjih dolgoročne krepitve zdravja in zmanjševanja obolevnosti, zmanjša negativnih vplivov na ključne elemente okolja in podnebne spremembe, daje širše možnosti za uspešen razvoj uspešnih posameznikov ter krepi položaj lokalnih pridelovalcev hrane in ekološkega kmetovanja, s tem pa trajnostno prehranske samooskrbe oz. prehranski sistem z manjšimi negativnimi posledicami in stroški za družbo.

Prednosti več ekološke hrane za zdravje in uspešen razvoj otrok & pristopi za njeno doseganje

IZ KJE IZHAJAJO PREDNOSTI LOKALNE EKOLOŠKE HRANE ZA ZDRAVJE IN USPEŠEN RAZVOJ OTROK & PRISTOPI ZA VEČJO VKLJUČEVANJE NA JEDILNIKE V VRTCIH IN ŠOLAH Prednosti (lokalne) ekološke hrane – Dobre prakse šol in vrtcev v Sloveniji in tujini– Iskanje virov za odpravo ovir za več lokalne ekološke hrane za mlade 

Kdaj: torek, 11.junij 2024 ob 9.uri Kje: : Ekonomska fakulteta, predavalnica P-128 (Kardeljeva ploščad 17, 1000 Ljubljana)

JN Aktivnosti pospeševanja ekološkega kmetovanja 2023 – Končni rezultati

ZDEKS se je kot eden izmed deležnikov JN zelo trudila, da je opravila vse dane naloge v okviru JN.

Kot pobudnica, da se v okviru Podnebnega sklada nameni finančna sredstva tudi za ekološko kmetijstvo, se zavzema, da se s pospeševanjem razvoja ekološkega kmetijstva nadaljuje in da se uresniči dosego cilja 17 % kmetijskih zemljišč v ekološki obdelavi do leta 2027. 

V priponki rezultati JN, ki ga je opravila ZDEKS.

PROFITABILNA EKOLOŠKA POLJOPRIVREDA NA MALIM POVRŠINAMA - JEAN- MARTIN FORTIER U SVIBNJU PONOVNO U ZAGREBU!

Globalna kriza zdravlja čovjeka i okoliša zahtjeva promjene dosadašnjih praksi, a
izuzetni pojedinci nam pokazuju da je moguće drugačije i bolje. Jedan od njih je
Kanađanin Jean-Martin Fortier, vodeći stručnjak i nagrađivani praktičar za ekološku
poljoprivredu koji se specijalizirao za profitabilan uzgoj na mikrofarmama te autor
uspješnice Eko-povrtlar i nedavno objavljene knjige Alati u ekološkom povrtlarstvu,
obje u izdanju Planetopije.

PREDAVANJE S PROFESIONALNO ZADRUGO EKOLOŠKIH PRIDELOVALCEV DO USPEŠNEGA TRŽENJA IZDELKOV, TUDI ZA VEČJE PORABNIKE & REGIONALNA PROMOCIJA EKO KMETIJSTVA NA PRIMERU ZADRUGE BIO A PRO (FRANCIJA)

Oblikovanja profesionalne ekološke zadruge, vloga in delovanje posameznih članov v njej (pridelovalci, predelovalci in strokovno osebje), poti za trženje oz. prodajo, sodelovanje z regionalnimi akterji za razvoj trajnostnega prehranskega sistema ter dosedanji rezultati zadruge Predavateljica: Julia Girard (direktorica zadruge BIO A PRO ) 

Kdaj: v ponedeljek, 15. aprila 2024 z začetkom ob 14.00 uri Kje: preko programa Zoom

Poročilo o opravljanem delu v letu 2023

ZDEKS je v letu 2023 zelo uspešno delovala, v okviru JN smo izvedli veliko predavanj,  Weinerjev in ogledov dobih praks doma in v tujini, pomagali smo ekološkim kmetom pri trženju. Izvedli smo dvodnevno strokovno ekskurzijo v Avstrijo, sodelovali na sejmih AGRA, Narava-zdravje, Festival 3 ŽO… več pa v priponki. 

7 redni zbor članov ZDEKS

V nedeljo 3. marca 2024 smo se ekološki kmetje, ki smo združeni v Zvezo (ZDEKS),

srečali na rednem letnem zboru na Turistični ekološki kmetiji pri Martinovih, Globočice pri Krški vasi.

Stran 1 od 13 (Vseh vnosov: 125)

Stopite v stik

Uradni podatki

Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije

Modri

Cert ID: 0052/00055

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije
Matična številka: 4102576000