Slovenija ima na področju ekoloških semen pomemben glas – dr. Majo Kolar, ki je tudi predstavnica ZDEKS v Komisiji za ravnanje z gensko spremenjenimi organizmi (GSO) pri Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo. Njena vloga v komisiji je ključna za zastopanje interesa ekoloških in biodinamičnih kmetov v razpravah o semenski suverenosti, genski varnosti in prehranski prihodnosti Slovenije.
Maja Kolar je doktorica agronomije, predavateljica, sopredsednica Biodinamične federacije Demeter International ter vodja Semenjalnice, prve ekološke hranilnice semen v Sloveniji. Njeno strokovno delo se osredotoča na ohranjanje in razmnoževanje avtohtonih sort, ki so pridelane v sodelovanju s certificiranimi ekološkimi pridelovalci.
»Ekološkega semenskega materiala v Sloveniji skoraj ni«
V intervjuju za Dnevnik je opozorila, da Slovenija prideluje manj kot 2 % ekoloških semen, kar je skrb vzbujajoče za dolgoročno prehransko varnost:
"Vseh semen, ekoloških in konvencionalnih, v Sloveniji pridelamo nekaj več kot deset odstotkov, od teh je morda odstotek ali dva ekoloških. V primerjavi z drugimi državami je to precej slabo."
Semenjalnica, ki jo vodi, odkupuje semena od mreže kooperantov z ekološkim certifikatom. Semena hranijo, strokovno nadzirajo in izbirajo samo najboljša za nadaljnje razmnoževanje. Na ta način gradijo verigo samooskrbe, ki temelji na kakovosti, znanju in tradiciji.
Imena s poreklom – fižol majdin, paradižnik stanko …
Maja v intervjuju deli tudi zgodbe o posebnih, avtohtonih sortah, ki jih hranijo in razmnožujejo: fižol majdin, paradižnik stanko, sorte cekinček, angelček … Vsi ti primerki izvirajo iz slovenskih vrtov in domačij ter nosijo imena ljudi, ki so jih selekcionirali več desetletij.
"Seme mora rasti tam, kjer bo posejano. Le tako se lahko razvije v rastlino, ki je odporna na lokalne razmere."
Biodinamika z empirično podlago
Maja Kolar poudarja, da biodinamika ni mistika, ampak praksa z dokazano učinkovitostjo. Sklicuje se na znanstveno utemeljene rezultate švicarskega poskusa DOK, ki kaže, da ima biodinamično obdelana zemlja največ koristnih mikroorganizmov – kar se odraža tudi v večji odpornosti rastlin in boljši prehranski vrednosti pridelkov.
Celoten intervju preberite tukaj: dnevnik.si/nedeljski/kulinarika/zacinjeno/maja-kolar-strokovnjakinja-za-ekoloska-semena-rastline-s-potnim-listom-2734587/
ZDEKS s ponosom podpira glas stroke in tradicije v ključnih nacionalnih razpravah. Samooskrba s semeni je temelj prehranske varnosti – zdaj in v prihodnosti.