Odkup ekološko vzrejenih govedi

Nazaj

V Sloveniji se povečuje odkup ekološko vzrejene govedi.

Na izrednem zboru članov ZDEKS dne 16. 10. 2022 so predstavniki KGZ Koroška, Mesarstvo Blatnik in trgovine Spar delegatom predstavili ponudbo odkupa ekološko vzrejene govedi. V nadaljevanju je povzetek predstavitve.

 

Boštjan Praznik, direktor KZ Koroška, pove, da so projekt začeli skupaj z združenjem Deteljica, ker kmetje ne morejo prodati ekološkega mesa in izdelkov. Interes se je kmalu razširil na celo Slovenijo. V prodajo je vključena tudi svinjina in perutnina. Ker je prej delal v Sparu in poznal njihove interese, je k sodelovanju povabil Spar.

Njihova veriga poteka tako, da zadruga odkupi, Mesarstvo Blatnik predela, v Sparu pa vodja odkupa poskrbi, da meso pride na police. 

 

Vodja odkupa v Sparu pojasni, da je interes Spara, da ponudijo meso višje kakovosti. Njihova strategija je, da imajo uravnoteženo prehrambeno verigo, podprto z večletno pogodbo.

Ko zadruga pripelje govedo, ceno določijo glede na težo in zadebeljenost, višja je za 10%, meso predelajo v posamezne artikle tako, da meso porabijo do konca. Trgovine bi rade tržile ekološko meso, imajo pa težave z Hasapom in se tudi pogovarjajo z ministrstvom za zmanjšanje ovir.

Pove še, da je projekt zaživel dobro, meso je dostopno strankam, vsak kos ima svojo kodo, da kupci vedo, od kod prihaja, cene so primerne - za katere so kupci še pripravljeni plačati, ocenjujejo, da imajo že 10 do 15% kupcev. 

Glede odkupa imajo standarde, ki jih morajo pogodbeniki upoštevati. Tudi sam je kmet, pozna potek vzreje in ve, kaj se da vzrediti. Striktni so glede preverjanja, bikov med 200kg in 250 kg ne odkupujejo. Da dosegajo standarde odkupa pokrivajo tudi Dolenjsko, Primorsko pa pokriva KZ Idrija. Ko se bodo odkupne količine povečale, bodo vključili čimveč rejcev. Imajo skupno bazo, v katero se vpisujejo rejci, tako imajo podatke, kdaj in kje so biki na razpolago.

 

Robert Blatnik iz Mesarstva Blatnik pojasni, da izvajajo le odkup, v zakol se vozi v druge klavnice. Po govedo pridejo na dom. Jemljejo bike in mlado govedo do starosti 30 mesecev. Plačilni roki so pri podpisanih pogodbah 15 dni, zaenkrat pa odkupujejo tudi brez pogodbe. Zahteva se certifikat IK in ekološki. Mesarstvo Blatnik v naslednjih 14 dneh pričakuj certifikat za IK, kar pomeni, da bodo zahtevo po IK pokrili, če je kmet ne bi imel.

Na vprašanja glede spremembe cene ob sklenjeni pogodbi je njihov odgovor, da cene indeksirajo, pazijo, da so korektne, vezane so na cene konvencionalnega mesa. Odkup zavrnejo, če vidijo, da govedo ni dobro oskrbovano. Pojasnijo tudi, da v javne zavode ne prodajajo. Odkupne cene so iste po vsej Sloveniji, važna je kvaliteta. Telet ne odkupujejo.

 

Vsi zainteresirani se obrnite na kontakte: 

KZ Koroška: 02 884 60 12 

Mesarstvo Blatnik Škofljica:  01 366 30 80, 041/666 587

KZ Idrija: 031 702 209 Tina Podobnik 

 

Stopite v stik

Uradni podatki

Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije

Modri

Cert ID: 0052/00055

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije
Matična številka: 4102576000