Ogled dobre prakse: Ekološka živinorejska kmetija Zabukovec – Priložnosti ekološke živinoreje

Nazaj

Kdaj: v sredo, 23. avgusta 2023 z začetkom ob 9.30 uri Kje: na lokaciji ekološke kmetije Zabukovec, Gabrijele 29, 8296 Krmelj 

Potek in vsebina dogodka: 9:15 – 9.30 

Prihod in registracija udeležencev (ekološka kmetije Zabukovec) 

9:30 – 13:00 Celovita predstavitev in ogled dobrih praks ekološke kmetije Zabukovec: • Predstavitev: značilnosti in zgodovina kmetije Zabukovec, razlogi in potek preusmeritve v ekološko živinorejo (Marko in Gregor Zabukovec) • Kaj je ekološka živinoreja na primeru kmetije Zabukovec. Utemeljitve, potrebni pogoji in zahteve za preusmeritev (član družine Zabukovec); • Ogled kmetije s predstavitvijo živali, objektov in opreme, različnih del kmetiji ter izzivov z ekološko rejo. Predstavitev razsekovalnice ter trženja ekološkega mesa. Prihodnji načrti na kmetiji (člani družine Zabukovec) • Praktična predstavitev in pokušina najbolj značilnih mesnih in drugih izdelkov. 

Ekološka kmetija Zabukovec: Družinska kmetija Zabukovec ima živinorejsko tradicijo. Po preusmeritvi so v letu 2012 pridobili ekološki certifikat. Kmetujejo na delno hribovitem terenu na ca. 45 ha zemljišč, pretežno pašnikov, travnikov in njiv. V starem ter lansko leto zgrajenem novem hlevu redijo ca. 100 glav goveje živine, pretežno pasme limuzin, ki so preko 200 dni na paši. Krmijo samo z doma pridelano krmo. Redijo tudi prašiče, avtohtone pasme krškopoljec. Glavna dejavnost na kmetiji je prodaja ekološkega mesa iz lastne razsekovalnice ter mlevskih izdelkov iz lastnih ekoloških žit. Na kmetiji aktivno delajo 3 člani družine. Kmetija strmi k večanju dodane vrednosti s predelavo mesa in žit ter direktnim trženjem individualnim kupcem in javnim zavodom. Za zagotavljanje stalnih količin sodelujejo tudi z nekaj partnerskimi kmetijami. 

Stopite v stik

Uradni podatki

Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije

Modri

Cert ID: 0052/00055

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije
Matična številka: 4102576000