PREDAVANJE S PROFESIONALNO ZADRUGO EKOLOŠKIH PRIDELOVALCEV DO USPEŠNEGA TRŽENJA IZDELKOV, TUDI ZA VEČJE PORABNIKE & REGIONALNA PROMOCIJA EKO KMETIJSTVA NA PRIMERU ZADRUGE BIO A PRO (FRANCIJA)

Nazaj

Oblikovanja profesionalne ekološke zadruge, vloga in delovanje posameznih članov v njej (pridelovalci, predelovalci in strokovno osebje), poti za trženje oz. prodajo, sodelovanje z regionalnimi akterji za razvoj trajnostnega prehranskega sistema ter dosedanji rezultati zadruge Predavateljica: Julia Girard (direktorica zadruge BIO A PRO ) 

Kdaj: v ponedeljek, 15. aprila 2024 z začetkom ob 14.00 uri Kje: preko programa Zoom

VSEBINA PREDAVANJA: Julia Girard, direktorica zadruge BIO A PRO, bo predstavila: • Nastanka zadruge za ekološke izdelke BIO A PRO z razvojem od pobude za skupno podjetja ekoloških pridelovalcev do regionalne zadruge: Razlogi, faze razvoja, vključevanje različnih akterjev (predelovalci, strokovno osebje, …), profesionalizacija ter podpora regionalnih odločevalcev; • Današnja skupne storitve, osebje in infrastruktura zadruge za njene člane; • Poslovanje zadruge – Skupna ponudba ekoloških pridelkov in izdelkov, njihovo trženje za različne (velike) porabnike ter praktična izvedba dobave; • Predstavitev zadruga BIO A PRO kot pomembnega akterja za celovitega prehoda v trajnostni prehranski sistem regij Rhone in Loire z okoljsko trajnostno in socialno pravično sezonsko ekološko lokalno pridelavo in porabo hrane; • Diskusija: Možnosti za uporabo predstavljenih izkušenj in dobrih praks v Sloveniji. Zadruga BIO A PRO iz regij (departmajev) Loara in Rona (JV Francija) je zadruga ekoloških pridelovalcev v regijah Rona in Loara, ki oskrbuje velike ponudnike prehrane (v javnih zavodih (npr. šole), restavracijah in specializiranih trgovinah) oskrbuje z ekološkimi, lokalnimi in sezonskimi pridelki iz teh dveh regij. Svoje poslovanje je začela leta 2007 z 10 ekološkimi pridelovalci, danes pa združuje približno 60 ekoloških pridelovalcev v teh regijah in približno 15 lokalnih ekoloških predelovalcev ter za različne naloge zadruge zaposluje 15 ljudi. Vse se je začelo z pobudo Združenje ARDAB (Združenje za razvoj ekološkega kmetijstva v regijah Rhone in Loara), ki si že od leta 2000 prizadeva pomagati ponudnikom prehrane (npr. gostincem) pri uvajanju ekoloških proizvodov. Takrat je povpraševanje po ekoloških izdelkih začelo hitro naraščati, zato je ARDAB pozval regionalne ekološke kmete, da naj organizirajo svojo pobudo. Leta 2007 se je tako skupina ekoloških pridelovalcev povezala, da bi organizirala dobavo ekoloških pridelkov za javni in komercialni gostinski sektor industrijo. Zanje je bilo pomembno pokazati, da za lokalne, ki želijo ponudniki hrane uvesti ekološke izdelke, obstaja lokalna ponudba v velikih količinah in prilagojena za množično prehrano. Ko je bil projekt dobro premišljen, je podjetje BIO A PRO začelo delovati z najemom prve skupne infrastrukture (skladišče) in zaposlitvijo dveh delavcev. Leta 2011 je pridobilo status zadružne kolektivne družbe (SCIC). Zadruga je prejela politično podporo političnih odločevalcev departmajskih svetov regijdepartmajev Rona in Loara ter strokovne mreže za ekološko kmetijstvo. Marca 2019 je družba BIO A PRO spremenila oz. dopolnila svoj statut, s čimer je ponovno potrdila svojo osnovno nalogo ETIČNE EKO družbe. 

Prijava oz. udeležba na predavanju: Udeležba na prezplačna je brezplačna, a je OBVEZNA PREDHODNA PRIJAVA po e-pošti ubrankovic@gmail.com ali na GSM: 040 303 752. Na podlagi prijave vam bomo poslali povezavo za spremljanje predavanja po programu Zoom. Prijave do ponedeljka, 15.4.2024 do 10.ure

Stopite v stik

Uradni podatki

Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije

Modri

Cert ID: 0052/00055

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije
Matična številka: 4102576000