1. »
  2. »
  3. » Aktualno

Uspešno zaključili sklop izobraževalnih delavnic za povečanje deleža ekoloških živil v vzgojno-izobraževalnih zavodih

V Zvezi društev ekoloških kmetij Slovenije smo v tesnem sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v novembru 2025 uspešno zaključili sklop izobraževalnih delavnic, namenjenih kuharsko-prehranskemu osebju, organizatorjem prehrane, vodstvom javnih zavodov in nabavnikom. Delavnice so potekale v okviru naročila Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, cilj pa je bil podpreti zavode pri uvajanju ekoloških, lokalnih in sezonskih živil ter pri učinkoviti izvedbi zelenega javnega naročanja.

Delavnice so potekale v sodelovanju z izobraževalnimi in socialnovarstvenimi zavodi Koroške in Primorske regije. Izvedli smo jih na naslednjih lokacijah:

  • OŠ Muta – 6. november 2025
  • Koroški dom starostnikov Slovenj Gradec – 10. november 2025
  • OŠ Sečovlje – 12. november 2025
  • OŠ Dušana Bordona Semedela, Koper – 17. november 2025
  • OŠ Neznanih talcev Dravograd – 20. november 2025

Na delavnicah smo z udeleženci obravnavali ključne teme, s katerimi se vsakodnevno srečujejo pri načrtovanju obrokov in nabavi živil:

  • kako pripraviti razpisno dokumentacijo v skladu z uredbo o zelenem javnem naročanju,
  • kako sodelovati z lokalnimi dobavitelji in vključiti kratke verige,
  • kako načrtovati jedilnike v zimskem času, ko je dostopnost lokalne ponudbe omejena,
  • kako povečati delež rastlinskih obrokov in polnovrednih živil,
  • katere ekološke sestavine so cenovno dostopne in primerne za množično pripravo,
  • kako izboljšati sprejemanje novih jedi med otroki in mladostniki.

Praktični del delavnic je bil posebej cenjen, saj so udeleženci pripravili več jedi iz ekoloških živil, ki so primerne za vključitev v vsakodnevne jedilnike (npr. ajdovi namazi, stročnice, enolončnice, sezonske sladice). Udeleženci so poudarili, da jim je prav praktični del dal največ konkretnih idej ter pokazal, da so ekološki obroki izvedljivi, cenovno obvladljivi in organizacijsko manj zahtevni, kot se pogosto domneva.

Video prispevek o delavnicah
Prispevek o izvedenem sklopu delavnic je bil predstavljen na dveh platformah:

 Fotografije z delavnic
(v priponki)

Dodatne objave in omembe na družbenih omrežjih:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02NjjtMs4sq6vQ212M3SkRDzRWZXT2BDETEBLvYYPmiW11JSQBKWghSULWhkw18PPUl&id=100081894584069

Iskrena zahvala vsem sodelujočim zavodom, kuharsko-prehranskemu osebju, organizatorjem prehrane, lokalnim pridelovalcem in strokovni ekipi za aktivno sodelovanje in pripravljenost na izboljšave v praksi. Posebna zahvala gre tudi Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za podporo pri izvedbi projekta.

Izvedbo delavnic financira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.Z izvedenim sklopom delavnic ZDEKS in MKGP nadaljujeta skupno prizadevanje za razvoj trajnostne prehranske preskrbe, krepitev lokalnih pridelovalcev in izboljšanje kakovosti obrokov v javnih zavodih.

Datoteke

Stopite v stik

Uradni podatki

Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije
Dolenje selce 18
8211 Dobrnič
Slovenija
ID za DDV: SI11091681
MŠ: 4102576000
Več »
Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije

Modri

Cert ID: 0052/00055

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije
Matična številka: 4102576000