Zbor članov Zveze v Kranju

Nazaj

V nedeljo, 1.3.2020 se je v Stražišču pri Kranju zbralo nekaj manj kot 50 ekoloških kmetov iz cele Slovenije.

Pridružili so se nam gostje ga. Marjeta Bizjak iz MKGP, g. Anton Jagodic iz KGZS in ga. Marija Kalan iz KG Zavoda Kranj.

Najprej smo prisluhnili predstavitvam:

- ekoloških preparatov za vinogradnike, sadjarje in poljedelce Apesol organic

- tehnološkim rešitvam SLEDAT

in predstavitvi ekološke zelenjadarske  kmetije Vegerila Tilna Praprotnika.

Na 3. rednem zboru članov Zveze smo soglasno sprejeli vsa poročila za leto 2019, potrdili višino članarine, zastavili smo si zelo ambiciozen plan dela za leto 2020 in 2021. 

Razprava je tekla o SKP po letu 2021, pomanjkanju zanimanja za ekološko kmetovanje, na kar smo v Zvezi opozarjali vseskozi. Že tako je v Sloveniji premalo ekoloških kmetij, da bi zadostili potrebam po ekološki slovenski hranim sedaj pa se je  v ekološko kontrolo za leto 2020  prijavilo 80 kmetij manj, kot v letu 2019, kar je zelo zaskrbljujoče in "alarm" za vse, ki delujemo na področju ekološkega kmetovanja, zlasti pa za odločevalce, da vendarle prisluhnejo našim opozorilom po zmanjšanju obsega birokracije, bolj poštenemu subvencioniranju, boljšemu prenosu znanja v ekološkem kmetovanju, tudi na konvencionalne kmete, boljše prodajne pogoje in cene za ekološko meso, eko promocijo, obvezno ekološko kmetovanje na VVO in še bil lahko naštevali.  V naslednjem programskem obdobju bi moralo biti ekološko kmetovanje prioritetno obravnavano glede na podnebne spremembe in dejstvu, da ekološko kmetijstvo proizvaja 40% manj toplogrednih plinov, kot konvencionalno kmetijstvo.

Člani Združenja za ekološko kmetovanje Gorenjske so nam pripravili ekološko kosilo, nas razvajali z ekološkim sokom, pivom, vinom in sladico, eko jabolčni štrudelj, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

K sodelovanju v Zvezi in v lokalnih združenjih za ekološko kmetovanje vabimo vse, ki bi želeli s svojim znanjem, časom in voljo pomagati pri hitrejšem razvoju ekološkega kmetovanja v Sloveniji.

Lep vabljeni!

 

 

Stopite v stik

Uradni podatki

Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije

Modri

Cert ID: 0052/00055

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije
Matična številka: 4102576000