Mediji

Nazaj

(: )

BRUSELJ, 7. FEBRUAR 2024 – Evropski parlament je danes glasoval o zakonodajnem predlogu o tako imenovanih »novih genomskih tehnikah« (NGT).

Po mnenju IFOAM Organics Europe je rezultat korak nazaj v smislu biološke varnosti in svobode izbire za potrošnike, vendar so poslanci ohranili nekatere minimalne zahteve glede preglednosti in celo ponovno vključili določbe o sledljivosti, na katerih bi morale graditi države članice, da zagotovijo svobodo kmetov, da ne uporabite genski inženiring.

Skromna bera na policah: ’Ekološko kmetovanje bi moralo biti v javnem interesu’ Anja Kralj / 13.11.2023, 15:52

Kaj se znajde v vaših nakupovalnih košaricah? Ugotovitve kažejo, da je idealna izbira na naših krožnikih ekološki izdelek, ki je v celoti iz Slovenije. A kot ugotavljajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije, je ekološke ponudbe v slovenskih supermarketih, kjer nakupuje največji delež ljudi, še vedno zelo malo. Ugotovili so, da je ekološka ponudba v povprečju predstavljala 15 odstotkov vse ponudbe, le tretjina pa je bila tudi slovenska. Kje so razlogi, da slovenski ekološki izdelki slovenskim kupcem niso bolj na dosegu roke?

Fürstenhof prodaja najdražji jogurt v Avstriji Ekološko kmetovanje na Salzburškem Darja Zemljič KMEČKI GLAS (4)

Posestvo Fürstenhof, iz Kuchla, v okolici Salzburga, je predvsem uspešna govedorejska kmetija s sirarno družine Rettenbacher s petimi otroki. Zadnja desetletja spada Salzburško območje med najbogatejše dela sveta, in temu primerno lahko svojo pridelavo načrtujejo tudi kmetje. Obkroženi so namreč z največjimi avstrijskimi smučišči, znanimi turističnimi kraji, debelejše denarnice imajo tudi njihovi domači kupci in zato so pripravljeni dražja živila tudi primerno plačati. Podatki o trgu in kupcih pa so za načrtovanje pridelave in predelave najpomembnejši, večkrat poudari gospodar Niki, in doda, da je pripravljen vlagati energijo le v stvari, ki se mu tudi finančno obrestujejo. Zato ne vidi smisla v nakupih sodobnih »tehničnih igrač«, zanj so pomembnejše ideje za nadaljnji razvoj kmetije z okoljskega in tržnega vidika.

Največji vložek v zemljo je znanje Ekološko kmetovanje na Salzburškem (3) Darja Zemljič KMEČKI GLAS

 

EKO KMETIJSTVO

Ponedeljek, 23. October 2023 

Peter je končal petletno strokovno kmetijsko šolo, mama Maria pa dveletno. Skoraj vsako zimo se udeležita še specializiranih tečajev, ki jih organizira združenje Bioaustria. Lani sta se udeležila specializiranega tečaja za obdelavo tal, del sta plačala sama.Upoštevanje naravnih danosti, izkušenj in novih znanj je ključna kombinacija na ekoloških kmetijah, ki mu sledi še zelo mlad gospodar Peter Forsthuber, predstavnik tretje generacije na kmetiji Almannshof. Peter kmetuje z ženo Stefanie, ki se sedaj največ posveča dvema majhnima otrokoma in svojim staršem. Od majhne, skoraj devethektarske kmetije, pri čemer je pol zemlje v najemu, skušajo preživeti v skladu z naravo, kar jim sedaj tudi uspeva. Zato so lani prejeli priznanje od združenja Bioaustria za najboljšo ekološko kmetijo v svojem okraju.

Stran 1 od 4 (Vseh vnosov: 31)

Stopite v stik

Uradni podatki

Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije

Modri

Cert ID: 0052/00055

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije
Matična številka: 4102576000