Aktualno

Nazaj

(: )

Predstavniki Zveze smo se srečali z novo ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec

Predstavniki ZDEKS smo ministrici predstavili svoje delovanje in program dela za leto 2018. Na sestanku smo med drugim razpravljali o promociji ekoloških pridelkov, problematiki kmetijskih zemljišč oz. obdelovalnih površin za pridelavo ekološke zelenjave in problematiki trženja ekološkega mesa.

Ministrica je pozdravila naše pobude ter nam zagotovila, da bodo resno upoštevane v procesu priprave nove skupne kmetijske politike EU. Ministrica nas je pozvala tudi k tesnejšemu sodelovanju v okviru delovnih skupin za pripravo nove SKP.

http://www.mkgp.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/10130/

Podpis zaveze o povečanem odkupu slovenskega ekološkega mleka

 

Ljubljanske mlekarne vabijo  k odkupu slovenskega ekološkega mleka

 

Ljubljanske mlekarne so 17. oktobra 2018 z Zvezo društev ekoloških kmetov Slovenije podpisale zavezo, s katero obetajo kmetom dolgoročni odkup slovenskega ekološkega mleka.

V Zvezi društev ekoloških kmetov  Slovenije pozdravljamo poslovno odločitev  Ljubljanskih mlekarn, da povečajo odkup surovega ekološkega mleka, kar pomeni precejšnje povečanje povpraševanja po slovenskem ekološkem mleku. Tržne zakonitosti dokazujejo, da povečanemu povpraševanju sledi povečana proizvodnja. Ekološko kmetijstvo je najbolj učinkovit agrarni ukrep za zaviranje podnebnih sprememb - torej za zmanjševanje ogljičnega odtisa, katerih grožnje so nam pred kratkim predstavili strokovnjaki Združenih narodov. Pretežno hribovski in gorati svet v Sloveniji je izredno primeren za ekološko prirejo mleka. Ekološke in vse ostale kmete vabimo k večji prireji, da bomo otipljivo prispevali k zviševanju samooskrbe  s slovenskim ekološkim mlekom.

Ljubljanske mlekarne bodo do leta 2020 vsako leto odkupile 5 milijonov litrov slovenskega ekološkega mleka. S 1. decembrom 2018  so povišali ceno ekološkega mleka iz 10 na 13 centov na ceno konvencionalnega mleka.

Tako bodo Ljubljanske mlekarne z dodatkom k ceni konvencionalnega mleka zagotavljale 40 odstotno premijo.

Da se bodo kmetije lažje odločili za ekološko prirejo mleka, Ljubljanske mlekarne ponujajo dodatne podpore v času preusmeritve v ekološko kmetovanje. Kmetje, ki se bodo odločili za tak ukrep, bodo s podpisom pogodbe z Ljubljansko mlekarno že od prvega meseca dobivali finančno podporo. V prvih treh mesecih bo to dodatni cent na liter mleka, nato pa vse več do 8 centrov na liter mleka v zadnjih šestih mesecih preusmeritve. Po pridobitvi certifikata pa dobijo kmetje dodatnih 13 centov premije. Mlekarna se s pogodbo obveže, da bo za isto obdobje zagotavljala odkup mleka.

Kmetje se bodo s podpisano pogodbo zavezali, da bodo ekološko mleko še vsaj dve leti po preusmeritvi oddajali v odkup mlekarni, sicer bodo morali premijo vrniti.

Za vsa dodatna pojasnila o odkupu slovenskega ekološkega mleka Ljubljanskim mlekarnam se obrnite na g. Antona Jakljeviča, dikrektorja odkupa mleka na tel. št. 031/573 739 ali na e-naslov: Anton.Jakljevic@lm.si. Gospod Jakljevič bo vesel vsakega vašega klica ali sporočila in vam odgovoril na vaša vprašanja.

Neorganiziran in dolgoročno nepredvidljiv odkup ekološkega mleka je dosedaj povzročal preusmeritev v prirejo mesa, za katerega pa tudi ni organiziranega odkupa in pravične cene. Glede na svetovne in zlasti evropske prehranske trende, ki v ospredje postavljajo ekološko pridelano hrano, je potrebna  promocija ekološkega kmetovanja, svetovanje in izobraževanje kmetov za preusmeritev v prirejo ekološkega mleka, zato pričakujemo sodelovanje vseh akterijev v kmetijstvu, da povečamo prirejo slovenskega ekološkega mleka.

 

 

 

 

 

Predstavitev BI Avstrija na sejmu AGRA

Zveza gostila BIO Avstrijo na sejmu AGRA

Predstavniki Zveze BIO Avstrija so nam predstavili njihovo delovanje, kako jim je uspelo doseči 21 % delež površin v kmetijski rabi, največ v EU-Slovenija 9 %; pomoč države, deželnih in lokalnih oblasti pri uresničevanju njihovih programov; s katerimi izzivi in težavami se srečujejo.

7. Praznik ekoloških kmetij v Slovenj Gradcu

Vabimo vas na 7. praznik EKOLOŠKIH KMETIJ SLOVENIJE in prvi PRAZNIK EKOLOŠKIH VIN v Slovenj Gradec, ki bo v nedeljo, 7. OKTOBRA 2018, med 9. in 17. uro, v mestnem jedru - Trg svobode, Mestne občine Slovenj Gradec.

Sodelovanje na Pomurskem sejmu

Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije  vabi na okroglo mizo

»Zeleno javno naročanje ekološke hrane v javnih zavodih«

v četrtek, 30.8.2018, od 12.00 do 14.00 ure

v dvorani 2 na Pomurskem  sejmu AGRA v Gornji Radgoni

Posvet EKO v DS

Posvet v Državnem zboru "Ekološko kmetovanje za bolj zdravo življenje"

http://www.ds-rs.si/?q=novice/ekolosko-kmetovanje-za-bolj-zdravo-zivljenje

Dobrodošli

Dobrodošli na spletni strani Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije.

Stran 12 od 12 (Vseh vnosov: 120)

Stopite v stik

Uradni podatki

Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije

Modri

Cert ID: 0052/00055

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije
Matična številka: 4102576000